maandag 6 oktober 2014

Speculaas maken

Speculaas of speculoos is een product dat al lang bestaat en in vele versies voorkomt in Belgiƫ, Nederland en Duitsland. Hierbij een van de recepten.

Nodig:
• 250g zelfrijzende bloem of 250g bloem met 8g natriumbicarbonaat (bakpoeder)
• 250g donkere basterdsuiker (cassonade)
• 100g boter in stukjes op kamertemperatuur
• 5g speculaaskruiden
• 50ml melk

Recept:
- Meng de bloem, basterdsuiker en speculaaskruiden homogeen in een kom.
- Voeg de boter en melk toe en kneed het deeg grondig tot een gladde bal. Voeg bij te droog deeg wat melk toe, bij te vochtig wat bloem.
- Dek de kom af en laat het deeg een nacht in de koelkast rusten.
- Met houten speculaasvorm: bestuif de vorm met bloem. Druk het deeg in de vorm en snijd wat uitsteekt weg met een mes. Klop de vorm uit op een bakplaat met bakpapier.
Zonder speculaasvorm: bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer 5 mm dik en maak figuurtjes met een uitsteekvorm of een mes. Houd de porties uit elkaar want ze zetten lichtjes uit bij het bakken.
- Bak de speculaasjes ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de dikte van de speculoos, in een voorverwarmde oven bij 180°C. Laat afkoelen om uit te harden.

Speculaas wordt gebakken in typische houten vormen. Deze zijn onder andere te koop in Dille & Kamille. Mensen die andere plaatsen weten waar je er kan vinden mogen het gerust laten weten bij de commentaren. Speculaaskruiden zijn te koop onder verschillende samenstellingen. Een recept om zelf te mengen: 60% kaneel, 15% kruidnagel, 15% nootmuskaat, 4% witte peper, 4% gember en 2% kardemom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten