Naast speculaas en kruidnoten worden er met Sinterklaas ook veel pepernoten gegeten. Pepernoten zijn beter gekend in Nederland dan in Belgiƫ. Het deeg kan ook worden gebruikt voor taai-taai.
Nodig:
• 350g zelfrijzende bloem of 350g bloem met 12g natriumbicarbonaat (bakpoeder)
• 250g honing
• 1 ei
• 20g speculaaskruiden
• eventueel 5g anijs
Recept:
- Meng de bloem en speculaaskruiden homogeen in een kom.
- Maak een kuiltje in de bloem en giet er de honing in.
- Kneed alles tot een samenhangend geheel.
- Dek de kom af en laat een tweetal uur rusten.
- Rol met de handen bolletjes van een cm of 2 en plat ze af tot dobbelsteentjes.
- Besprenkel met bloem en leg op een plaat met bakpapier.
- Bak de pepernoten ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de grootte van de blokjes, in een voorverwarmde oven bij 180°C.
Speculaaskruiden zijn te koop onder verschillende samenstellingen.
Een recept om zelf te mengen:
60% kaneel
15% kruidnagel
15% nootmuskaat
4% witte peper
4% gember
2% kardemom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten