woensdag 22 oktober 2014

Pepernoten maken

Naast speculaas en kruidnoten worden er met Sinterklaas ook veel pepernoten gegeten. Pepernoten zijn beter gekend in Nederland dan in Belgiƫ. Het deeg kan ook worden gebruikt voor taai-taai.

Nodig:
• 350g zelfrijzende bloem of 350g bloem met 12g natriumbicarbonaat (bakpoeder)
• 250g honing
• 1 ei
• 20g speculaaskruiden
• eventueel 5g anijs

Recept:
- Meng de bloem en speculaaskruiden homogeen in een kom.
- Maak een kuiltje in de bloem en giet er de honing in.
- Kneed alles tot een samenhangend geheel.
- Dek de kom af en laat een tweetal uur rusten.
- Rol met de handen bolletjes van een cm of 2 en plat ze af tot dobbelsteentjes.
- Besprenkel met bloem en leg op een plaat met bakpapier.
- Bak de pepernoten ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de grootte van de blokjes, in een voorverwarmde oven bij 180°C.

Speculaaskruiden zijn te koop onder verschillende samenstellingen. Een recept om zelf te mengen: 60% kaneel 15% kruidnagel 15% nootmuskaat 4% witte peper 4% gember 2% kardemom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten