zondag 9 november 2014

Klaaskoeken maken

In Belgiƫ worden vooral in West- en Oost-Vlaanderen klaaskoeken gebakken rond de periode van Sinterklaas. Deze zijn wat te vergelijken met brioche-brood gebakken in de vorm van een paard, sint,....

Nodig (voor ongeveer 25 stuks):
  • 1000g bloem 
  • 450ml melk
  • 200g boter 
  • 150g kristalsuiker
  • 80g verse gist of 40g gedroogde gist
  • 2 eieren + een derde voor de afwerking

Recept:
Voorbereiding bij werken met verse gist:
- Warm een deel van de melk op tot lauw en los er de gist al roerend in op.

- Meng de bloem in een kom met de melk, boter in stukjes, suiker gist en twee eieren.
- Kneed alles tot een bal (10 min).
- Laat een uur rijzen op een warme plaats (>20°C; liefst >30°C).
- Kneed kort en rol het deeg uit tot een lap van 1-2cm dik.
- Steek of snij de gewenste vormpjes uit en leg ze op een beboterde bakplaat.
- Laat het deeg opnieuw rijzen voor 20 minuten op een warme plaats.
- Kluts het derde ei en bestrijk er de bovenkant van de figuren mee in.
- Bak ongeveer 15 minuten bij 220°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten